Osteopatia ja jännityspäänsärky

07.04.2024

Moikka!

Tällä kertaa käsittelemme artikkelissa lyhyesti jännityspäänsärkyä ja sen osteopaattisesta hoidosta tehtyä tutkimusta. Tämä on katkelma vanhasta koulutyöstäni, jonka hieman uudelleen muotoillen kasasin tiiviiksi tietopaketiksi. Toivon mukaan artikkeli lisää tietoisuutta osteopaattisen hoidon mahdollisuudesta olla mukana lievittämässä jännityspäänsärystä kärsivien oireita.

Jännityspäänsärky on yleisin päänsäryn muoto. Se sisältää niska-hartiaseudun lihasten jännityksestä sekä henkisestä kuormituksesta johtuvat päänsäryt. Yleisin oire on vähitellen iltaa kohti paheneva tasainen, puristava ja "vannemainen" särky. Lisäksi siihen voi liittyä muitakin oireita, kuten yöllistä käsien puutumista, huimausta, pahoinvointia ja päänahan aristusta. (Atula 2019.)

Hoitokeinoina jännityspäänsärkyyn ovat lääkehoito sekä ei-lääkkeelliset hoidot. Lääkkettömiä hoitomuotoja ovat esimerkiksi mielen hyvinvointia sekä niskahartiaseudun lihaskuntoa tukeva liikunta, venyttely sekä manuaalinen hoito. Lisäksi kannattaa tarkistuttaa hammaslääkärillä purenta-asiat ja silmälääkärillä mahdolliset taittoviat. (Atula 2019.)

Liikunta on tärkeimpiä jännityspäänsäryn esto- ja hoitomuotoja. Erityisesti lajit, jotka vahvistavat vartalon syviä lihaksia yhdistyen mielen sekä kehon rentoutukseen ovat hyviä valintoja. Tärkeintä on, että laji olisi mieluinen, sillä säännöllisen liikunnan hyöty kestää pitkään. Liikunnan vaikutus perustuu muun muassa lihaskudosten verenkierron lisäämiseen, mikä poistaa alueelta kuona-aineita sekä toisaalta tuo sinne happea ja ravintoaineita. Liikunnalla on myös vaikutus mielialaan, joka on jännityspäänsäryssä yksi keskeisimmistä aiheuttavista sekä ylläpitävistä tekijöistä. (Atula 2019.)

Lisäksi manuaalisella terapialla on myös mahdollisuuksia vaikuttaa jännityspäänsäryn aiheuttamiin oireisiin. Rollen, Tremolizzon, Somalvicon, Ferraresen ja Bressanin tutkimuksessa Pilot Trial of Osteopathic Manipulative Therapy for Patients With Frequent Episodic Tension-Type Headache (2014) selvitettiin osteopaattisen hoidon vaikutusta toistuvaan jännityspäänsärkyyn. Tutkimus toteutettiin "single-blind" satunnaistettuna lumekontrolloituna pilottitutkimuksena, jonka suoritti 40 potilasta. Heidät jaettiin satunnaisesti koe- ja kontrolliryhmään. Koeryhmässä olleet potilaat saivat jokaiselle heidän tarpeidensa mukaan räätälöityä yksilöllistä osteopaattista hoitoa neljä kertaa kerran viikossa. Hoito keskittyi kehon dysfunktioiden tutkimiseen ja hoitamiseen biomekaanisesta, sisäelinperäisestä ja kraniosakraalisesta näkökulmasta. Kontrolliryhmä sai lumehoitoa. (Rolle ym. 2014.) On tärkeää muistaa, että usein manuaaliseen terapiaan on hyvä sitoutua ainakin muutamaksi käyntikerraksi, niin kuin tässäkin tutkimuksessa potilaat tekivät. Nyrkkisääntönä on Terveyskirjaston mukaan, että jos viisi hoitokertaa ei tunnu auttavan, hoitoja ei kannata jatkaa. (Atula 2019.)

Tulosten mukaan osteopatiaa voidaan suosia verrattuna muihin hoitomuotoihin ja se voi hyödyttää esimerkiksi potilaita, jotka saavat haittavaikutuksia lääkkeistä. Osteopaattisen hoidon ansiosta päänsäryn esiintymistiheys väheni ajan myötä merkittävästi. Lisäksi reseptivapaiden lääkkeiden käyttö väheni ajan myötä, mikä tarkoitti kustannusten ja mahdollisten niistä aiheutuvien haittavaikutusten vähenemistä. Lisäksi tässä tutkimuksessa ei raportoitu osteopaattisen hoidon aiheuttaneen potilaille minkäänlaisia haittavaikuksia. (Rolle ym. 2014.) 

Lähteet

Atula, Sari 2019. Jännityspäänsärky. Lääkärikirja Duodecim. <https://www.terveyskirjasto.fi/dlk00024>. Viitattu 7.4.2024.

Rolle, Guido & Tremolizzo, Lucio & Somalvico, Francesco & Ferrarese, Carlo & Bressan, Livio C. 2014. Pilot Trial of Osteopathic Manipulative Therapy for Patients With Frequent Episodic Tension-Type Headache. Journal of Osteopathic Medicine. <https:/doi.org/10.7556/jaoa.2014.136>. Chicago: American Osteopathic Association.